Bílkoviny jsou podstatné látky všech živých organizmů a společně s tuky a sacharidy patří k hlavním živinám. Jejich základní funkce jsou:
- stavební
- transportní
- zásobní
- obranné
- tvorba hormonů, enzymů
Skládají se z uhlíku, kyslíku, dusíku, síry a vodíku.
Bílkoviny můžeme dělit podle původu na:
- živočišné (snadno stravitelné, mají skoro všechny aminokyseliny)
- rostlinné (nemají cholesterol, nižší stravitelnost)
- (mikrobiální)
Nyní se podívejme na různé zdroje proteinů, které jsou známy cvičencům velice dobře:
- Kasein – v mléce, dlouhá doba trávení (vhodné na noc), doporučuji
- Vejce – dobrá využitelnost, doporučuji
- Maso – nejlepší zdroj proteinů (hlavně hovězí maso), dobré spektrum aminokyselin, doporučuji
- Sója – nízký index využitelnosti
- Syrovátkový protein – nejvyšší využitelnost, rychle stravitelná, doporučuji!
Doporučené denní dávky (DDD):
Necvičící populace 0,8 – 1 g/kg/den
Vytrvalostní sporty 1,3 – 1,5 g/kg/den
Silové sporty 1,5 – 2 g/kg/den
Dospívající sportovci 1,5 g/kg/den
Vždy je důležité myslet na své zdraví, to by mělo být na prvním místě, více než finance.